FAQ


Wat verwacht het CBR van jou?

Q. Wat verwacht het CBR van jou?

Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) verwacht dat jij op een veilige, sociale en verantwoordelijke wijze deel kunt nemen aan het verkeer. Dat wil zeggen:

Dat jij zelf de borden in de gaten houdt en dat je er zo goed mogelijk naar handelt.
Dat jij de voorrangsregels zelfstandig goed toepast.
Dat jij zelfstandig beslist of jij in gaat halen en of dat haalbaar is in de op dat moment voordoende situatie.
Dat jij besluitvaardig durft te rijden en dat jij je besluiten aanpast aan de steeds veranderende situatie.
Dat jij goed inspeelt op het weggedrag van andere verkeersdeelnemers en zo nodig hun fouten opvangt.
Dat jij, daar waar mogelijk, je rijstijl aanpast om het milieu te besparen.

Tijdens het Praktijkexamen krijg je ook 2 bijzondere verrichtingen.

Dit is best veel om allemaal te kunnen, echter met mijn rustige manier van lesgeven en een vleugje humor, komt zelfs de grootste zenuwpees geslaagd door het examen heen.

Wat gebeurt er als een examen niet doorgaat omdat de lesauto een technisch probleem heeft?

Q. Wat gebeurt er als een examen niet doorgaat omdat de lesauto een technisch probleem heeft?

Wij bieden jou de onovertroffen Garantie Regeling: Het is mijn verantwoordelijkheid dat de lesauto ten alle tijden in topstaat is.

Mocht het onverhoopt een keer gebeuren dat er een technisch mankement is waardoor een examen niet kan/mag plaatsvinden, dan wordt een her-examen alsmede 3 lesuren door mij betaald.

Wat is het voordeel van een Tussen Tijdse Toets?

Q. Wat is het voordeel van een Tussen Tijdse Toets?

Bij een tussen tijdse toets maak je kennis met de werkwijze van het CBR tijdens een praktijk examen.

Dit kan spanning weghalen bij het eerste examen en bij het voldoende uitvoeren van de bijzondere verrichtingen, krijg je hiervoor een vrijstelling bij je eerste examen.

Indien je geen tussentijdse toets gepland hebt staan en je examen staat om de hoek, maar je bent er nog niet klaar voor, dan kan ik je examen omzetten naar een tussen tijdse toets. Zo kom je niet meteen een stap dichter bij de BNOR (Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid) toets.

Wat is een BNOR toets?

Q. Wat is een BNOR toets?

Soms kan het voorkomen dat iemand zo zenuwachtig is dat bij hem/haar tijdens het CBR examen de spanning te hoog wordt en daardoor telkens zakt.

Om die mensen ook een kans op een rijbewijs te geven is de BNOR toets in het leven geroepen. Bij de BNOR toets krijg je meer tijd om samen met de examinator te kijken hoe het gaat met je daadwerkelijke rijvaardigheid.

Er zal dan een langer inleidend gesprek zijn waarin wordt gekeken waarom de spanningen te hoog worden. Ook is er tijdens de BNOR toets de mogelijkheid om even de auto langs de kant te zetten en een kleine rustpauze te nemen. Voor een BNOR toets kom je pas in aanmerking als je 4 keer bent gezakt voor het CBR examen.

Heb ik genoeg aan de lessen in mijn pakket?

Q. Heb ik genoeg aan de lessen in mijn pakket?

De lespakketten zijn geen volledige pakketten. Hiermee betaal je een groot deel van je rij-opleiding vooraf en is je examen alvast betaald.

Elke leerling is anders. Waar de 1 maar 40 lessen voor nodig heeft, heeft de ander er bij wijze van spreken 60 voor nodig.

Dit ligt aan vele factoren, denk hierbij aan bijvoorbeeld: eerdere ervaring met gemotoriseerde voertuigen, leersnelheid, vooraf behaalde verkeersinzicht, etc.

Wat heb ik nodig voor het CBR praktijk examen?

Q. Wat heb ik nodig voor het CBR praktijk examen?

Om deel te kunnen nemen, heb jij een geldig theorie certificaat en een geldig identiteits bewijs nodig. Tevens is het nodig dat jij de rijschool met je DIGID machtigt om je rij-examen bij het CBR aan te vragen.

De rest verzorg ik. Nadat de aanvraag voor je examen is gedaan, ontvang je van mij een Bevestiging Reservering.

Bewaar deze zorgvuldig, hierop staat alle relevante informatie die betrekking heeft op jouw praktijk examen.

Ik neem voor jou tijdens het examen ook een Eigen Verklaring en een Zelf Reflectie Formulier mee.

Wat is een Eigen Verklaring?

Q. Wat is een Eigen Verklaring?

Een Eigen Verklaring is een formulier waarin vragen staan over jouw gezondheid. Het ideale is als je gezondheid helemaal top is. Het kan uiteraard voorkomen dat er vragen bij staan waarbij je moet antwoorden dat dat niet zo is. Dat hoeft nog geen probleem te zijn.

Het CBR heeft rijproeven om vast te stellen of deze situaties een substantieel probleem vormen. Doorgaans kan er wel een aanpassing in je examen komen of komt er een restrictie op je rijbewijs. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verplicht dragen van een bril of lenzen of het gebruik van een auto met automatische versnelling.

De Eigen Verklaring vul je in bij je inschrijving. Je kunt deze bij mij verkrijgen maar ook bij de gemeente. De prijs is in beide gevallen 22,90. Voor het begin van je examen onderteken je de Eigen Verklaring nogmaals in het bijzijn van de examinator.

Wat is een Zelf Reflectie Formulier?

Q. Wat is een Zelf Reflectie Formulier?

Op het Zelf Reflectie Formulier vul je in hoe jij denkt dat je eigen rijvaardigheid is. Dit wordt aan het einde van je examen of tussen tijdse toets meegenomen in de bespreking van je daadwerkelijke rijvaardigheid.

Uiteraard krijg je eerst je uitslag te horen zodat de examinator niet van te voren beinvloedt raakt in zijn/haar beslissing.
 

Waar zijn de ophaalplaatsen?

Binnen Nijmegen en Weurt kan je overal worden opgehaald. Woon je in het centrum van Nijmegen, dan zijn de ophaalplaatsen: Joris Ivens Plein, Lux Theater of Plein ’44.

In Malden is het ophaaladres bij La Stalla aan de rijksweg, in Beuningen bij de grote kerk. Indien je in een andere plaats woont, dan is het ophaal adres bij het Centraal Station in Nijmegen. Dit om te voorkomen dat leerlingen telkens dezelfde lange stukken rijden.

Mocht je les als eerste op de dag zijn, dan kan je ook in omringende plaatsen (Beek, Berg En Dal, Beuningen, Groesbeek, Lent, Malden, Ooij, Persingen, Ubbergen of Wijchen) thuis opgehaald worden. Uiteraard kan je op al deze plaatsen ook worden afgezet.

 

Hoeveel uur per week kan ik het beste lessen?

Q. Hoeveel uur per week kan ik het beste lessen?

Ik raad je aan om 2 dubbele lessen te plannen (dus 2 blokken van 2 uur).

Uiteraard mag je ook meer uur achter elkaar lessen.

Tijdens enkele lesuren kunnen we minder doen en deze zijn alleen aan te raden als je niet lang kunt zitten of moeite hebt om je lang te concentreren.

Hoe plan ik mijn lessen in?

Q. Hoe plan ik mijn lessen in?

Ik werk met een Online Rijles Planner. Zodra je je bij mij als leerling hebt aangemeld, ontvang je van mij een inlognaam en wachtwoord.

Hiermee kan je overal waar internet is, zelf inloggen en je rijlessen inplannen. Je hebt dan meteen een overzicht van de uren die nog beschikbaar zijn.

Mocht er de hele week niks meer beschikbaar zijn en je wilt toch graag lessen, neem dan even telefonisch contact op. Er valt vaak nog wel iets te regelen.

Ik moet mijn les afzeggen, wat nu?

Q. Ik moet mijn les afzeggen, wat nu?

Tot 48 uur voor je les begint kan je de les zelf verwijderen uit het rooster.

Daarna moet de les alsnog betaald worden, dit om te voorkomen dat lessen te vaak op het laatste moment worden afgezegd.

Mocht de les verzet kunnen worden naar een ander tijdstip op dezelfde dag, dan zie ik het gewoon als een verplaatst uur. Het kan natuurlijk een keertje voorkomen dat er een echte noodsituatie is, in zo’n geval is het handig om even te bellen om te kijken of er iets geregeld kan worden.

De rijschool belt mijn les af, wat nu?

Q. De rijschool belt mijn les af, wat nu?

Als de rijschool jouw les afzegt binnen 48 uur voordat die les begint, dan krijg je de vervangende les gratis.

Hier gaan wij voor het principe: Voor wat, hoort wat. Ook hier geldt uiteraard dat als de les kan worden verzet naar een ander tijdstip op dezelfde dag, dat de les dan wordt beschouwd als een verplaatst uur.

 

Mijn rij-instructeur is ziek, kan ik dan nog lessen?

Q. Mijn rij-instructeur is ziek, kan ik dan nog lessen?

In het geval dat je rij-instructeur ziek is, zal ik gaan zoeken naar een vervangende instructeur die zo mogelijk in dezelfde auto les geeft.

Mocht de les niet door kunnen gaan, dan wordt de les uiteraard niet doorberekend en krijg je de vervangende les gratis.

 

Hoeveel rij-instructeurs krijg ik toegewezen?

Q. Hoeveel rij-instructeurs krijg ik toegewezen?

In principe krijg je 1 vaste instructeur. Alleen bij uitzonderlijke situaties zal daarvan af worden geweken.

 

Hoe veilig is de lesauto?

Q. Hoe veilig is de lesauto?

De lesauto is uitgerust met SRS airbags, ABS, ESP en nog veel meer afkortingen.

In de vries periode wordt er met winterbanden gereden voor extra grip.